Wat voor effect heeft ecologische bermbeheer op de flora en fauna? Wij zullen de komende jaren bezig zijn met het beantwoorden van deze vraag voor het nieuwe bermbeheer volgens Kleurkeur van gemeente Hollands Kroon. Doormiddel van monitoring met de Nectarindex zullen wij de effecten van het nieuwe beheer op de voet volgen en adviseren hoe het beheer eventueel bijgestuurd kan worden om een zo waardevol mogelijke bermen te realiseren.

 Kleurige en zoemende bermen, dat is waar naartoe gewerkt wordt met het maaien volgens het Kleurkeur bermbeheer. Met Kleurkeur wordt het maaien beter afgestemd met de levenscyclus van planten en dieren en verhoogd daarmee op zijn tijd de ecologische kwaliteit van bermen. Om tot mooie resultaten te komen stelt het Kleurkeur beheer een aantal voorwaarden, zoals het  tijdig afvoeren van maaisel en het verbod op klepelen (verhakselen van de vegetatie). Zo kan met een juist afgestemd beheer een verruigde berm met brandnetels en ridderzuring veranderen in een bloemenkleedje met Jakobskruiskruid, duizendblad, knoopkruid en bijvoet.

Het verbeteren van de ecologische kwaliteit van bermen is een proces over meerdere jaren en om er enigszins sturing in te hebben is het belangrijk om de effecten van het bermbeheer op flora en fauna in kaart te brengen. Een veelgebruikte systematische methode om de kwaliteit van bermen bij te houden is het gebruik van de FLORON Nectarindex. De waarde van deze index zegt iets over de voedselrijkdom (in de vorm van nectar) van de berm en de aanwezigheid van bijzondere soorten. Door dit te combineren met kennis over de locatie en het vegetatietype kunnen wij vervolgens maaiadvies op maat geven. Groeit er bijvoorbeeld blauwe knoop (‘gevoelig’ op de Rode Lijst), dan is het wenselijk om pas te maaien begin oktober. Op deze manier krijgt deze nazomerbloeier de tijd om zaden te vormen en bovendien kunnen vlinders, zoals klein geaderd witje en keizersmantel, in de late zomer nog van haar geliefde nectar genieten.